Trees

the english version is coming soon

Ako bismo morali izdvojiti jedan plod koji je obilježio Dalmaciju i Brač i život ljudi na ovom području, to bi bila maslina. O tome govori i podatak da u Dalmaciji ima oko 4,5 milijuna stabala masline, a od toga na Braču čak oko milijun stabala.

Maslina je posebno drvo, može doživjeti više tisuća godina i praktički je neuništiva, a ne traži mnogo, najvažnije joj je da bude što više okupana suncem. Raste na škrtom tlu, gotovo bez vode.

Od davnih vremena maslina je dobijala poštovanje koje zaslužuje pa je tako npr po Solomonov zakoniku u antičkoj Grčkoj bilo zabranjeno posjeći više od 2 stabla godišnje po masliniku!

Čvrsto maslinovo drvo koristilo se za alat, ali i za oružje (Herkulesova je toljaga bila od maslinova drveta), a simbolizira snagu te vjernost i odanost (Odisejeva i Penelopina bračna postelja načinjena je na panju od maslinovog drveta).  Ipak, možda je najvažniji od svih simbola koji maslina predstavlja maslinova grančica koja je simbol mira.

Plod masline i ulje od davnih su dana osnova prehrane u mediteranskom području, ali ne treba zanemariti ni ljekovita svojstva ulja. Naime, osim što spada u „dobre kolesterole“ i djeluje kao probavni „korektiv“, žličica ulja prije doručka u žena smanjuje rizik od dobivanja raka dojke za 45 %.

Koristi se obilno u kozmetičkoj industriji i kvalitetna je zaštita od sunca.

Na Braču  je rasprostranjeno nekoliko sorti, ali recimo da je od njih najzastupljenija Oblica.

Karakterizira je krupan, pomalo okrugao plod težine do 5 g. Plod dozrijeva od sredine listopada do sredine prosinca, a osim za dobivanje maslinovog ulja često se koristi i za konzerviranje (zelena ili crna maslina).

Na Zemlji za nas imamo nešto više od 600 maslina od kojih je veliki broj izgorio u požaru što je zahvatio Brač 2011. Nakon toga trebalo je vratiti zabušala grmolika stabla u oblik koji će vremenom dati roda. Tu smo  jako zahvalni svim prijateljima i volonterima koji su neumorno bili (i još jesu) uz nas. Očekujemo da uskoro ta stabla donesu rod.

Osim tih mladih stabala, imamo i 200tinjak starijih  stabala od kojih jedan dio čini našu Aleju maslina,  mjesto posebne ljepote u čijem hladu ljeti odmaramo.

Branje maslina najveseliji je od svih poslova, što zbog same činjenice da beremo plodove našeg rada i svete biljke, što zbog toga što uvijek okuplja prijatelje i obitelj u posebnoj atmosferi.