Garden

the english version is coming soon

Jedan od vitalnih ciljeva naše udruge je postati samoodrživa zajednica i u skladu s tim proizvoditi vlastitu hranu. Vrt je, naravno, osnovni dio te težnje.

Na našem komadu zemlje na Braču, osim karakterističnog kamena posvuda ima i dio koji je idealan za vrt, plodna zemlja duboka na nekim mjestima i do 4 metra. To je na Braču prava rijetkost i veliki blagoslov.  To možemo zahvaliti blizini kanjona i ljudima koji su nekad davno napravili suhozide i tako osigurali zadržavanje zemlje na terenu.

Sjeme obično razmjenjujemo sa ostalim ekološki usmjerenim zajednicama i razmjenjujemo sa starijim ljudima iz okolnih sela jer nam je važno da koristimo staro sjeme (non GMO).

Prvo ga sijemo u manje posudice i pikiramo, a potom presađujemo u vrt. U vrtu koristimo naš glistinac kao gnojivo i naš napravljeni kompost. Sistem navodnjavanja kojim se služimo je kap na kap.

Zimi iz vrta beremo većinom bob, salate i razne kupusnjače, a posebno je omiljena raštika, drevna sorta specifičnog okusa koja je jako zdrava.

Ljeti je vrt pak prepun raznih plodova i boja: razne sorte pomidora i paprika, balancane, lubenice i dinje, salate i ostalo.

Ljeti ulažemo velike napore da zaštitimo biljke od jake cjelodnevne sunčeve svjetlosti. Stoga koristimo nadstrešnice i malčiramo biljke.

Oboružani novim znanjima, a sad možemo reći i iskustvom, trenutno smo u pripremanju projekta  kreiranja novog i većeg vrta.